Pšenici je neophodna kiša zbog faze vlatanja u kojoj se trenutno nalazi, a što opet zavisi i od vremena setve, ističu stručnjaci. Sada je neophodno posvetiti najviše pažnje borbi protiv korova koji mogu naneti značajne štete na usevu ukoliko se ne saniraju. Poljoprivrednici koji žele da očuvaju usev rade na tretmanima zaštite i preventive.

Pšenica koja je posejana van rokova agrotehničke preporuke za setvu u dobrom je stanju na prvi pogled. Međutim nju muči nedostatak vlage u zemljištu koji je golim okom vidljiv na parcelama. Najveća borba vodi se tretmanima protiv korova, ali i preventivno protiv bolesti i insekata koji se sve više pojavljuju na usevu.

Stručnjaci potvrđuju da su padavine neophodne, ali i da se sve više u pšenici beleže bolesti kao što su siva pegavost. Tretman je preporuka, da poljoprivrednici urade što pre, kako ne bi zakasnili i imali gubitke koji mogu da nastanu.

Bolesti pšenice, ali i napadi insekata pri jakom napadu znatno utiču na smanjenje roda, umanjenje može biti i veće od 25 posto. Zbog ovih podataka neophodni su tretmani koji se uz adekvatne preporuke stručnjaka uspešno sprovode.