Mitrovački vodovod spreman za letnju potrošnju vode

Visoke temperature vazduha zabeležene poslednjih dana, uslovile su povećanje potrošnje vode. Proveravali smo, kakva je situacija u Javno-komunalnom preduzeću „Vodovod” u Sremskoj Mitrovici, odnosno da li je vodovodni sistem spreman za letnju potrošnju vode.

Svakodnevne temperature vazduha iznad 30 stepeni Celzijusa, doprinele su da se trenutno isporučuje oko 280 litara vode za piće u sekundi, što je za 20% više u odnosu na redovnu potrošnju, navode nadležni iz Mitrovačkog Vodovoda.

U prethodne dve godine, uočava se da je neplansko korišćenje vode za piće smanjeno, odnosno da je svest o neophodnosti štednje ove dragocene tečnosti, među građanima sve razvijenija.

“Trudim se da štedim, koliko mogu”, “Koristim neophodno za piće, kuvanje i higijenu”, “Vodim računa o potrošnji vode” ističu građani.

Prema navodima nadležnih, voda je hemijski i bakteriološki ispravna i odgovara parametrima, a raspoloživi kapaciteti vodovoda veći su od trenutnih potreba za vodom, s obzirom da je u sistem vodosnabdevanja uključeno 7 od 14 bunara.

Istorijski maksimum potrošnje vode zabeležen je u julu 2012. godine, kada se distribuiralo 460 litara vode u sekundi, a pokazatelji iz prethodnih godina govore da se tokom leta isporučuje od 300 do 330 litara vode u sekundi. Kako ističe direktor Mitrovačkog Vodovoda, ne očekuju se problemi u isporuci vode.

“Mi smo spremni. Preduzete su sve mere, kako bi naši sugrađani, građani Sremske Mitrovice i okolnih naseljenih mesta, odnosno naši korisnici imali uredno vodosnabdevanje” istakao je Saša Bugadžija, direktor JKP Vodovod Sremska Mitrovica.

Poseban apel za racionalnu upotrebu vode upućuje se potrošačima u selima Sremska Rača, Bosut, Jarak, Čalma i Divoš, u kojima crpne stanice raspolažu ograničenim količinama vode, u koje će nadležno preduzeće u slučaju nestanka iste upućivati cisterne. Dežurne ekipe su mobilne 24 sata, kako bi u što kraćem roku izašli na teren i otklonili neplanske kvarove.