Odložen rok za setvu pšenice (Video)

Optimalni rok za setvu pšenice je period od 5.oktobra do 25.oktobra kako bi se zemljište na vreme pripremilo I obradilo za kulturu pšenice a dobrim predusevom pšenice smatraju se poljoprivredne kulture soje, graška, kukuruza I suncokreta. Kišno vreme s početka ovog meseca odložilo je setvu te poljoprivrednici moraju da sačekaju da se zemljište za setvu osuši kako bi se ponovo našli u njivama sa mehanizacijom. Poljoprivredni stručnjaci napominju da je pravilan odabir zrna od presudne važnosti za dobar rod pšenice.

Živan Vladisavljević iz Laćarka punih 40 godina bavi se poljoprivredom I šest generacija u njegovoj porodici obrađuje zemlju. Bavi se ratarstvom I kulturama soje, pšenice I kukuruza na površini od 120 jutara. Kiša je odložila planove za setvu pšenice čiji prinos ove sezone je iznosio 4 tone a prinos procenjuje spram veličine lagera rekao je Živan Vladisavljević, poljoprivrednik iz Laćarka.

Za obradu mokrog zemljišta potrebna je teža mehanizacija te je onim poljoprivrednicima koji imaju srednji tip mehanizacije kiša omela planove. Dobar odabir zrna presudan je za dobar rod, kažu stručnjaci ali I kiša pogoduje kulturama istakao je dr Vladimir Marić, PSS u Sremskoj Mitrovici.

Kod zakasnelih rokova za setvu treba birati sorte tolerantne na rok setve. Za one koji setvu obavljaju u drugoj polovini novembra, preoporučuju se fakultativne sorte pšenice koje mogu da se poseju I do početka februara a da zadrže dobar prinos.

Ana Giner