Svetlana Milovanović novi gradonačelnik Sremske Mitrovice (Video)

Svetlana Milovanović , profestor  srpskog jezika iz Sremske Mitrovice na predlog vladajuće Srpske napredne stranke  izabrana je danas za novog gradonačelnika  Mitrovice.  Ona je tako ušla u istoriju grada kao druga žena na toj funkciji, pre nje tu funkciju obavljala je Marija Prokop 1984. godine. Novoizabrana gradonačelnica poručila je da će se zalagati za razvoj grada koji je utemeljen  programom Mitrovica 2025.  Pored gradonacelnika, Skupština je izabrala i novog zamenika to je Petar Samardzic, dosadašnji direktor Agencije za ruralni razvoj, kao i članove Gradskog veća. 

Grad Sremska Mitrovica dobio je novog gradonačelnika, a to je Svetlana Milovanović. Izabran je i zamenik gradonačelnika – Petar Samardžić. Za njihov izbor glasalo je 44 odbornika.

Oni su izabrani na današnjoj sednici Skupštine grada Sremska Mitrovica.  Po izboru, nova gradonačelnica Svetlana Milovanović obratila se sa skupštinske govorinice.

Obraćanje novog gradonačelnika

U obraćanju novoizabrani gradonačelnik Svetlana Milovanović iznela je osnovne ciljeve razvoja grada u narednom periodu i zahvalila se dosadašnjem gradonačelniku Vladimiru Sanaderu.

Stari i novi gradonačelnik Sremske Mitrovice

Današnjim dnevnim redom bio je predviđen i izbor članova Gradskog veća, kao i konstatovanje prestanka duznosti gradonačelnika, zamenika gradonačelnika i članova Gradskog veća.

Medju kandidatima vladajuće stranke su za gradonačelnika je Svetlana Milovanović, dok je za zamenika gradonačelnika kandidat Petar Samardžić.

Svetlana Milovanović

Predsednik SG Ilija Nedić je saopštio da je kandidat za gradonačelnika Svetlana Milovanović, profesor srpskog jezika iz Sremske Mitrovice. Milovanović je rodjena 1967.godine. Osnovnu i srednju školu završila je u Sremskoj Mitrovici, studirala je u Novom Sadu. Od 1995. godine radi u skolama Jovan Popović i B.P. Pinki. Od 2004. do 2016. bila je direktor Pinkijeve škole i predsednik Aktiva direktora. Kratko je bila direktor Centra za kulturu Sirmiumart. Nakon toga je izabrana za zamenika gradonačelnika. Bila je odbornik od 2008. do 2016. Udata je i ima jedno punoletno dete.

Milovanović je potom predložila za zamenika gradonačelnika Petra Samardžiča rodjenog 1983. godine. Osnovnu i srednju školu završio je u Sremskoj Mitrovici. Samardžić je po obrazovanju diplomirani ekonomista. Od 2009. godine se bavi omladinskim aktivizmom i politikom. Oženjen je Biljanom Samardžić.

Petar Samardžić

Milovanović je predložila i članove Gradskog veća. U toku je rasprava.

Izabrana Komisija za izbor gradonačelnika, zamenika gradonačelnika i članove Gradskog veća. Zatim je usledilo tajno glasanje za izbor novog gradonačelnika.