“Betoven i Šekspir” otvorili Šekspirov festival (Video)

Gudački kvartet Beogradske filharmonije, koncertom “Šekspir i Betoven” otvorio je ovogodišnji 7. Šekspir festival u Čortanovicma. Zbog epidemiloške situacije, festival je održan pod drugačijim uslovima u odnosu na prethodne godine.

I ove godine Vila Stanković stecište je vrhunskih umetnika, a Šekspir festival privukao je posetioce iz više zemalja.

Festival je otvoren koncertom Gudačkog kvarteta Beogradske filharmonije pod nazivom “Šekspir i Beotven”, čime je stvorena veza između ova dva stvaraoca, dok se Betoven izuzetno divio Šekspirovim delima koja su mu predstavljala inspiraciju.

Direktor festivala Nikita Milivojević kaže da posebnu čar festivala čini ambijent, koji predstavlja jednu od najlepših letnjih rezidencija u Srbiji, napravljena na obali Dunava po ugledu na srednjovekovne zamke u Lombardiji. Osim ljubavi prema Šekspiru, cilj je bio i da se ovo mesto učini kulturno-turističkom atrakcijom.

Šekspirov festival, jedinstveni u ovom delu Evrope, zasnovan je na delima najvećeg svetskog dramskog stvaraoca, predstavljanjem atraktivnog pozorišnog programa pod vedrim nebom, kako je to bilo u Šekspirovo vreme. Festival traje do 16. septembra.