Dijagnostikovanje Korona virusa (Video)

Pandemija Korona virusa odnosno Kovida 19 je na snazi širom sveta već nekoliko meseci a doktori su se za ovo vreme dobro upoznali sa procesom djagnostike novog virusa. Iz razloga pristupačnije opreme za dijagnostiku Korone, iz sedme zdravstvene stanice Kovid ambulanta u Sremskoj Mitrovici premeštena je u Opštu bolnicu u Mitrovici kako bi se celokupna dijagnostika ovog virusa kod pacijenata koji na nju sumnjaju I imaju simptome ovog virusa, obavila na jednom mestu.

Pacijenti koji imaju simptome Korone javljaju se na bolnički prijem u Opštu bolnicu u Sremskoj Mitrovici koji radi 24 sata kako bi obavili pregled I utvrdili prisustvo virusa a po javljanju prvi korak u pregledu jeste laboratorijska analiza od koje je najbitnija krvna slika kao I snimak pluća rekao je dr Dragan Malobabić, zamenik direktora Opšte bolnice u Sremskoj Mitrovici.

Bitan je I CPR parameter koji pokazuje skok a na rentgenu pluća otkriva se da li upala postoji I u kojoj je fazi. Lekar ima pristup centralnom informacionom sistemu gde može da uporedi novi snimak pluća sa starim. Kod uznapredovanog virusa na plućima se javlja slika mlečnog stakla odnosno senke na plućima što je siguran znak upale ovog organa.

Na bolničkom lečenju ostaju pacijenti na dobrovoljnoj bazi a bilo je I slučajeva odbijanja bolničkog lečenja Korone. Sudeći po rečima nadležnih, lekari Mitrovačke Opšte bolnice sa uspostavljanjem dijagnoze Korone ne greše po obavljanju svih analiza.

Ana Giner