Šesta “Fijakerijada” u Laćarku (Video)

Najveće selo na teritoriji Grada Sremske Mitrovice i  ove godine blistalo je duhom tradicije. Na Vidovdan održana je šesta po redu „Fijakerijada“ a mnogobrojni posetioci došli su da uživaju u pogledu na starinske fijakere i konje. Neki su sa sobom poveli i svoje mlađe članove porodice koji vole životinje.

42 fijakera iz raznih delova Srbije a najviše iz Vojvodine danas je uzelo učešća u Laćaračkoj „Fijakerijadi.“ Čast im je da budu deo očuvanja tradicije rekao je Aleksandar Vukadinović, konjički klub „Padok“ Šašinci.

Grad Sremska Mitrovica pružio je podršku manifestaciji a ovo je druga fijakerijada u Srbiji od početka godine i prva takmičarskog karaktera. Cilj jeste da se manifestacija svake godine obogaćuje ali ipak ove godine nešto je manji broj učesnika zbog epidemije Korona virusa istakao je Luka Teodosić, organizator „Fijakerijade.“

Na prostoru osnovne škole u Laćarku paralelno sa „Fijakerijadom“ održana je i „Kujnica na šoru“ gde su se posetioci mogli zasladiti tradicionalnim domaćim proizvodima koje su pravile vredne ruke domaćica iz etno udruženja žena sa teritorije Srbije i okolnih zemalja.

Ana Giner