Dan mladosti u Jugoslaviji (Video)

Na predlog omladine Kragujevca, pre 75 godina, krenula je prva Titova štafeta. 12.500 omladinaca prepešačili su put od 9.000 kilometara da bi štafeta obišla celu zemlju i stigla u ruke Tita, na njegov rođendan, 25. maj. Danas se ovaj datum obeležava posetom Titovom grobu u Kući cveća u Beogradu kada ovo mesto I zabeleži najveći broj poseta u toku godine.

Nekoliko nedelja pre 25.maja obavljale su se pripreme za proslavu Dana mladosti i Titovog rođendana kada su najistaknutiji Titovi pioniri imali čast da nose štafetu nazvanu „štafeta mladosti“ sa simbolikom napretka i budućnosti. Sa setom se stariji Mitrovčani prisećaju tih godina rekao je Rade Korica, predsednik SUBNOr-a u Sremskoj Mitrovici.

Tom prilikom na stadionu su organizovani i sletovi omladine a stariji smatraju da mlađe generacije nisu dovoljno upoznate sa tim delom naše istorije koja je za mnoge od njih bila njihov najlepši period života.

Istorijski podaci govore da se sa ovim običajem počelo posle Drugog svetskog rata I da je manifestacija prvobitno bila posvećena Titu dok je kasnije namenjena I svim mlađim generacijama istakao je Darko Tur, profesor istorije.

Dan mladosti obeležavao se I nekoliko godina posle Titove smrti.Danas se ovaj datum obeležava polaganjem venaca na Titov grob u Beogradu u Kući cveća I sećanjem na ovu istorijski važnu ličnost za tadašnju Jugoslaviju.

Ana Giner