“Teranje” Božića u Martincima (Video)

Stari sremski običaj “teranje” Božića i ove godine je organizovan u Martincima. Više od 20 konjanika obilazili su svoje rođake, a domaćini su ih dočekali vinom, rakijom, raznim đakonijama i uz tamburaše.

Na treći dan Božića Martinčani su se skupili u centru sela kako bi ispratili konjanike koji su se, tradicionalno organizovali kako bi ispoštovali stari običaj “teranja” Božića koji je u prošlosti praktikovan u toku božićnih praznika, a posle višegodišnje pauze, već nekoliko godina unazad se ponovo neguje. 

Najlepši konji bili su svečano ukrašeni i okićeni za povorku kroz selo.  Od najstarijih do najmlađih domaćina izveli su svoja grla i zajedno sa gostima iz okolnih sela prošli martinačkim ulicama i sokacima ulazeći u dvorišta domaćina koji su ih čekali sa hranom i darovima.

Konjanici pevajući jahali su kroz selo i posećivali kuće u kojima ima devojaka za udaju ili odlazili kod rodbine. Danas se ovaj običaj neguje na malo drugačiji način, a opet izvorno podseća na prošlost. Martinčani su obnovili i sačuvali od zaborava ovaj običaj.

Iz ulice u ulicu, od kuće do kuće, gde god je otvorena kapija konjanici su ušli, pozdravili domaćine i otpevali “Roždestvo Hristovo”. Skup je bio u centru sela, kod crkve, gde ih je sveštenstvo blagosiljalo, a zatim je kako tradicija nalaže, usledilo  jahanje  selom dok se sve  ulice i sokaci ne obiđu.

Sanja Mitrović