Proslava slave u domovima (Video)

Danas je velika slava u Srba – Sveti Jovan Krstitelj, ili Jovandan. Ovo je jedna od tri slave koje Srbi najčešće sl Danas pravoslavni hriscani obelezavaju veliku slavu Jovandan. Domacinstva slave ovaj dan posle Bogojavljenja kao secanje na krstenje Isusovo i ulogu svetitelja koji je pripremao narod za novu veru. Prema nekim podacima, Sveti Jovan je treća slava po broju vernika koji je slave u našem narodu.

Svaki gost je dobrodosao, kako obicaji nalazu, na dan slave domacin kuce se pozdravlja, nakon toga domacica iznosi zito, vino i slavski kolac osvestan u crkvi. Domacinstva koja iscekuju goste vec su pripremila gozbu, u vidu pecenja, hladnog predjela, torte i kolaca.

Prvi gosti bi simbolicno trebali biti kumovi jer se na ovaj dan podsecamo nasih predaka, obicaja i hriscanstva. Po starom obicaju kum se poziva jabukom, a osim kumova docekuje se rodbina, prijatelji i ostali gosti.

Ova slava najvise se obelazeva u krugu porodice uz obicaje na tradicionalan nacin, a uejdno je i prilika da se posete rodbina i prijatelji, te ojačaju veze među ljudima.