“Do meseca i nazad” (Video)

Jedna osnovna škola u Sremskoj Mitrovici danas je svojim učenicima pružila priliku da razgovaraju sa astronautima putem radio linka. Realizacija ovog projekta pripremala se mesecima unazad a danas je on i sproveden u delo na veliku sreću svih učenika koji su učestvovali. Razgovor je tekao na engleskom jeziku a učenici su razgovarali sa astronautima na Međunarodnoj svemirskoj stanici. Mnogi od njih nisu ni slutili da će im se ostvariti dečija želja.

Tako zvuči glas astronauta koji je u Međunarodnoj Svemirskoj stanici negde u svemiru sa kojim je razgovaralo 20ak đaka osnovne škole “Jovan Jovanović Zmaj”iz Sremske Mitrovice. Deca su se mesecima pripremala za razgovor na engleskom jeziku a ističu da je bilo drugačije nego na probama koje su imali vikendom.

Da bi se projekat realizovao bila je potrebna I tehnička podrška a sa velikim izazovom suočili su se radio amater koji su I sami bili uzbuđeni zbog razgovora sa Lukom Parmitanom, astronautom istakao je Mirko Šević, predsednik kluba Radio amatera Novi Sad.

Zmajeva škola prva je škola u državi koja je bila deo ovog projekta a cilj je bio da se deca na istraživački način upoznaju sa kosmosom. Bez entuzijazma organizatora, nastavnika I dece projekat ne bi uspeo, naglasio je Zoran Đurić, direktor OŠ “Jovan Jovanović Zmaj”.

I publika je pokazala oduševljenje kada je kontakt uspostavljen a iz škole ističu da će I u narednom periodu nastaviti slične projekte jer je učenje kroz igru najinteresantnije.

Ana Giner