Plivanje za Časni krst (Video)

21.godinu za redom održava se tradicija Bogojavljenskog plivanja za časni krst u Sremskoj Mitrovici na reci Savi. Ove godine 117 plivača učestvovalo je od kojih su čak 7 žene a bilo je i dece pa i beba kako bi se prenela simbolika ovog događaja i na mlađe generacije. Prema rečima organizatora, svi učesnici su pobednici.

Od 117 učesnika, takmičar iz najudaljenijeg mesta, iz Moskve, prvi je doplivao do časnog krsta i tako proglašen zvaničnim pobednikom. Valerij Lešćanov prvi put je učestvovao u ovakvoj manifestaciji istakao je Valerij Lešćanov, pobednik.

Mnoštvo Mitrovčana došlo je da isprati hrabre plivače kojih je svake godine sve više a Mitrovčani su bili podrška svojim najmilijima koji su učestvovali.

Među takmičarima bilo je i dece različitog uzrasta a neki od njih učestvuju više godina za redom a jedan od njih je i Damjan Stanković, učesnik.

Iz svih okolnih mesta skupili su se plivači a dogovor organizatora bio je da ove godine pobednika bude tri odnosno plivač koji dopliva prvi kao i dva najmlađa učesnika istakli su Dragan Sabljov, starešina družine „Sv.Dimitrije“ i otac Andrija Avakumović, starešina hrama.

Plivanje za časni krst svake godine privuče sve više mladića što i jeste cilj ovog običaja, čuvanje tradicije i vere.

Ana Giner