Otvoren muzej u KPZ-u Sremska Mitrovica (Video)

Muzej sa jedinstvenim zatvorskim eksponatima iz prošlih vremena otvoren je u Kazneno popravnom zavodu u Sremskoj Mitrovici. Muzej će imati i stalnu izložbenu postavku – ,, Istorijska uloga Kazneno popravnog zavoda i stradanje Srba u dva svetska rata – Zapečećene sudbine“. Otvaranju Muzeja prisustvovao je i direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Dejan Carević.

Izložbena postavka u Sremskomitrovačkom kazneno-popravnom zavodu urađena je na osnovu dokumentacije koja se koristi za pisanje monografije o toj ustanovi. Ideja je da svako od posetilaca na jednom mestu vidi kroz šta je prošla Mitrovačka kazniona kroz istoriju istakla je Vladislava Munić-Kanington, autor izložbe.

Inicijator projekta je upravnik Aleksandar Alimpić a autor monografije zamenik upravnika kazneno-popravnog zavoda u Sremskoj Mitrovici Nebojša Draganović.

Ovo je prva takva izložba u regionu a kako se moglo čuti i među retkima muzejskim postavkama u Evropi koje prikazuju ne samo zatvorske eksponate nego svedoče i o najtežim istorijskim periodima jedne zemlje naglasio je Dejan Carević, direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija.

U KPZ Sremska Mitrovica kažu da im je namera da ova postavka bude deo turističke ponude Grada na Savi a postavka je urađena na srpskom i engleskom jeziku. Muzej će biti otvoren svakim radnim danom od 9 do 14 sati.

Ana Giner