Kontrola kretanja migranata (Video)

Poslednji incident sa ilegalnim migrantima u blizini prihvatnog centra Adaševci bio je povod da ekipa STV je danas poseti ovaj centar. Trenutno je u njemu smešteno 570 lica. U narednom periodu uslediće pojačana kontrola kretanja za lica smeštena u centre ali i van njih.

Svakodnevni problemi prisutni su sa migrantskom populacijom u Šidu. Tokom vikenda zabeležen je incident nedaleko od prihvatnog centra Adaševci u kojem su učestvovali ilegalni migranti. Nezvanično nakon tuče nekoliko lica je povređeno a hitna služba doma zdravlja u Šidu nakon poziva pokušala je da pruži pomoć pri čemu je neko vreme utrošeno na sporazumevanje. U pitanju su lica koja nisu smeštena u prihvatne centre već na ilegalan način pokušavaju da prođu do EU. Ta lica kriju se po napuštenim objektima a povremeno dolazi i do sukoba sa građanima Opštine Šid.

Oni koji su u centrima legalno čekaju na rešavanje svog pitanja čak i po nekoliko godina. Trenutno u adaševačkom prihvatnom centru ima oko 570 lica.

Kako bi se bolje kontrolisalo kretanje migranata u centrima ali i onih koji se slobodno kreću u narednom periodu u planu je izdavanje legitimacionih kartica ili papira prilikom izlaska iz centara na području Opštine Šid.

Ova ideja uskoro bi trebala da zaživi kako bi se smanjile tenzije i uznemirenost građana kada su u pitanju lica koja spadaju u migrantsku populaciju.