Dan sećanja (Video)

Povodom obeležavanja 28.godišnjice od tagičnih događaja za vreme oružanih sukoba u SFR Jugoslaviji, SUBNOR Šid obeležio Dan sećanja polaganjem venaca ispred spomen ploče stradalima.

5.11.1991.godine meštane Šida zadesila je ogromna tragedija. Na samo šidsko naselje palo je oko 40 granata, najviše u reonu oko dečijeg obdaništ “Jelica Stanivuković  Šilja” i zemljoradničke zadruge  Šid. Tom prilikom život su izgubili Đorđe Manojlović i Miroslav Šerfezi iz Erdevika, kao i Slobodan Mihaljević iz Višnjićeva. Nekoliko ljudi prošlo je sa težim i lakšim povredama.

Prilikom granatiranja načinjena je velika materijalna šteta. Najviše je stradao objekat dečijeg obdaništa “Jelica Stanivuković  Šilja“, čija je trpezarija direktno pogođena.

Obeležavanje Dana sećanja počelo je u 10 časova polaganjem venaca ispred spomenika stradalima. Vence su položili predstavnici SUBNOR-A, Opštine Šid i predškolske ustanove “Jelica Stanivuković Šilja“.  Potom je usledilo evociranje uspomena preživelima  i pesnički recital. Minutom ćutanja svi okupljeni odali su počast stradalima. Nadležni iz SO Šid istakli su da je bitno sećati se ovakvih događaja i svake godine ih obeležavati.

Među okupljenim građanima bilo je i onih koji taj događaj dobro pamte i koji ističu da upravo sećanjem na stradale žrtve i teška vremena treba da gradimo sebe, čuvamo svoju istoriju i nadamo se da se nikada ništa slično neće ponoviti.