Više hiljada građana bilo u Sremskoj Rači (Video)

Kamen temeljac za izgradnju novog autoputa Beograd-Sarajevo je položen, a tim povodom juče je u Sremskoj Rači održan ceremonijal kom su prisustvovali predsednici Srbije i Turske, Aleksandar Vučić i Redžep Tajip Erdogan, kao i članovi Predsedništva susedne BiH. Istorijski trenutak, kako su ga mnogi okarakterisali, važan je za čitav region, a taj prostor imaće zadatak da spaja, otvara i povezuje.

Više hiljada Sremaca se okupilo kako bi prisustvovalo ovom značajnom trenutku za dve zemlje, odnosno zvaničnom početku radova na izgradnji novog autoputa. Pored okupljenih građana ceremoniji su prisustvovali i ministri u Vladi Srbije, kao i drugi zvaničnici tri države.

Turska kompanija Tašjapi kao izvođač radova narednih godina gradiće autoput Beograd-Sarajevo. Deonica kroz Srbiju koja će se izgraditi od Kuzmina do Sremske Rače biće duga oko 18 kilometara. Upravo na ovom mestu gradiće se i novi most preko reke Save. U svom obraćanju turski predsednik je kazao da saradnja treba da se nastavi, a korak ka tome je 12 novih projekata.

Članovi predsedništva BiH složni su u jednom stavu, a to je da autoput otvara niz prednosti da se bolje živi i razvija. Za ovaj prostor, projekat ima višestruk značaj, osim pomenutog, te tako i meštani sela Sremska Rača videće benefite, s obzirom da više neće morati prelaziti granični prelaz svakodnevno kako bi došli do svog sela. Predsednik Vučić je rekao da je cilj da svi žive bolje, u svakom delu zemlje. Budući autoput gradiće se u dva pravca, Bijeljina-Sremska Rača, Kuzmin i Požega-Kotroman.

Aleksandra Plavšić