Umetničko “NE” sistemu (Video)

Sinoć je u  Spomen kući Borislava Mihajlovića Mihiza u Irigu otvorena izložba koja prikazuje slikarstvo Zadarske grupe koju je činila grupa Mihizovih prijatelja, studenata slikarstva, koja je 1947. godina izvesno vreme provela u Zadru stvarajući dela koja su značila Umetničko NE tadašnjem komunističkom sistemu i „poželjnim“ umetničkim motivima i formama.

Umetničko NE  grandioznom slikarstvu koje je veličalo kolektiv, kao i stvaranju protreta na kojima su se mogli naći samo Tito, Staljin ili Enver Hodža rekla je grupa mladih odvažnih studenata slikarstva, inače Mihizovih prijatelja koji su tokom boravka u Zadru slikali upravo ono što je bilo na neki način zabranjeno, odnosno nepoželjno.

Zadarsku grupu osim Mihiza činili su Petar Omčikus, Mića Popović, Vera Božičković, Bata Mihailović, Ljibinka Jovanović, Kosara Boškan i Mileta Andrejević. Danas svi oni zajedno na portretima u Mihizovoj rodnoj kući.

14 slika i crteža iz Poklon zbirke Pavla Beljanskog i jedna slika u vlasništvu Srpske čitaonice prikazani su pubulici po prvi put u ovom sastavu i na ovom mestu.

Izložba slika i crteža Zadarske grupe otvorena je do  10. novmbra a  program je podržan o d strane Pokrajinskog sekretarijata za kulturu.

Vesna Samardžija