Vremenske prilike stopirale skidanje kukuruza (Video)

U sremskim atarima ovih dana intenzivan je posao na skidanju useva kukuruza u klipu. Zbog vlage manje je onih proizvođača koji kulturu sa parcela skidaju u zrnu. Stručnjaci ističu da će prinosi varirati od parcele do parcele ali da će ipak biti zadovoljavajući imajući u vidu vremenske prilike tokom godine.

U Sremu je ove godine prema poslednjm podacima posejano oko 80 hiljada hektara kukuruza. Sa tih površina usledilo je i skidanje useva u klipu. Prvenstveno zbog vlage koja još uvek nije optimalna na većini mesta za skidanje u zrnu.

Podaci sa terena govore da su prinosi iznad proseka pogotovo imajuću i u vidu vremenske uslove za rast i razvoj useva tokom godine. Za skidanje u zrnu neophodno je da vlaga kukuruza bude 14 procenata pri skladištenju ukoliko je veća mora na dosušivanje. Kada je klip u pitanju kao što je to slučaj ovih dana vlaga može da bude znatno veća čak i do 25 procenata ako se skladišti u čardake.

Kako nakon kukuruza na parcele obično ide pšenica tj. ozimi usevi posao žetve treba odraditi u narednom periodu bez velikih odlaganja. Nakon toga sledi priprema zemljišta za naredni usev i prihrana mineralnim đubrivima. Važno je ispoštovati agrotehničke rokove i za setvu koja sledi.

Prosek posejane pšenice za Srem je oko 60 hiljada hektara a predviđanja su da će se tako i kretati brojka nakon setve. Pre toga ipak treba odraditi žetvu i koristiti svaki lep dan za ovaj posao.

Slaviša Rajc