Najvažnija je preventiva (Video)

Oktobar je mesec borbe protiv raka dojke I kao takav obeležava se u celom svetu sa ciljem podizanja svesti populacije posebno ženskih osoba o važnosti preventivnih pregleda I mamografije jer je ova opaka bolest izlečiva ukoliko se otkrije na vreme. Tim povodom mi smo sa Mitrovčankama proveravali koliko se odazivaju pozivima lekara I da li se vode izrekom “bolje sprečiti nego lečiti”.

Oktobar se širom sveta obeležava kao mesec borbe protiv raka dojke kada se pojačano radi na podizanju svesti stanovništva o važnosti preventivnih pregleda, mamografije kao i samopregleda dojke a Mitrovčanke su uglavnom savesne i vode računa o svom zdravlju.

Vodeća bolest danas je upravo karcinom dojke u skoro svim zemljama sveta kako razvijenim tako i onima u tranziciji, dok su neki od faktora rizika sve kasnije rađanje, pušenje i nezdrav život. Opšta bolnica u Sremskoj Mitrovici poseduje potrebnu opremu za preventivne preglede istakao je dr Živko Vrcelj, direktor Opšte Bolnice u Sremskoj Mitrovici.

Kada se otkrije na vreme ova bolest je izlečiva zato mamografija i jeste vrlo važna naglasio je Vojislav Mirnić, načelnik GU za udravstvenu i socijalnu zaštitu.

„Bolje sprečiti nego lečiti“ u slučaju karcinoma dojke parola je koju bi sve žene trebalo da imaju na umu kako bi se smrtnost od ove bolesti svela na minimum.

Ana Giner