“Kraljevčanke” – kraljice Kraljevaca (Video)

Udurženje žena “Kraljevčanke” iz Kraljevaca jedno je od najaktivnijihudruženja žena u Rumi, ali i šire. Zato njihov rad podržava kako Opština Ruma, tako i Pokrajina Vojvodina, ali i društveno odgovrone kompanije, pa su tako Kraljevčanke opremile svoju šivaću radionicu od razboja do digitalne mašine za vez.

Udruženje žena „Kraljevčanke“ u rumskom selu Kraljevci osnovano je pre pet godina i od tada do danas ostvarilo je niz nastupa na različitim manifestacijama, ali je ujedno pokazalo i visok stepen organizovanosti i aktivizma.

“Jednostavno smo došli na ideju da bi mogli da se lepo družimo, da sakupljamo razne stvari, starine i  sve ove ručne radove, da se ne zaboravi. A uz to sve, evo lepo jedno druženje, jedno lepo iskustvo”, kaže Snežana Bogdanović, predsednica Udruženja žena „Kraljevčanke“ iz Kraljevaca.

Kako kažu, skupe se nekoliko puta nedeljno, pa uz kaficu, sve bude lakše i lepše.

Svaka od žena ima svoj zadatak i ulogu, a svi se slažu da im je Mirela Pejić desna ruka.

“U Udruženju sam zajedno sa mojim drugaricama, prijateljicama koleginicama, uskačem u pomoć kad je potrebno da se vodi program, da se vozi na neke manifestacije i gostovanje i tako još šta treba pomognem”, priča Mirela. 

Postojanje ovakvih udruženja na selu izuzetno je značajno, ali kako i same priznaju ništa ne bi uspele bez podrške porodice.

“Prvo su se bunili pa su sada pristali, nema, ne dam se”, kroz smešak priča Mirjana Marković, članica Udruženja žena „Kraljevčanke“.

Podršku Udruženju žena Kraljevčanke na samom početku dala je Pokrajinska vlada, a sada je podrška Opštine konstantna i važna, a zahvaljujući društveno odgovornim kompanijama koje prepoznaju njihov rad i trud, neretko dobiju i poklone.

Poslednji takav stigao je u vidu savremene, digitalne mašine za vez.

„Pa može razne vrste materijala, mi sada trenutno je ovo na peškiru, ali može i tanji materijali,deblji, razni u zavisnosti od toga imaju ramovi na koje stavi  i to se programira šta hoćemo. Sad ovde su reči  napisane, ali imaju tu razni cvetovi, dosta je ponuđeno u programu a možemo i sami da programiramo pa smo vezli lopte za dečake i tako”, objasnila je Biljana Mihajlović, članica Udruženja žena „Kraljevčanke“ koja ujedno i najviše radi za ovom mašinom. 

Zahvaljujući svemu što naprave, Kraljevčanke uspevaju da sakupe novac i opet ga ulože u rad udruženja, ali kažu ne rade za novac, već im je pre svega najvažnije druženje i prijateljstva koja imaju.

Vesna Samardžija