Održan 19. sajam svinja (Video)

19.po redu sajam svinja i poljoprivrede održan je u sremskom selu Kuzmin u popularnom svinjskom delu Srema. Ove godine zbog mera predostrožnosti nisu bile izložene svinje ali to nije sprečilo odgajivače, proizvođače stočne hrane i mehanizacije da se okupe na sajmu u cilju razmene iskustava i druženja. Sajam je pratio i prigodan kulturno-umetnički program kao i fijakerijada.

Sremsko selo Kuzmin nekada je nadaleko bilo poznato po uzgajivačima svinja a sajam svinja i poljoprivrede ih okuplja već 19.godinu za redom. Jedan od učesnika sajma ima 150 svinja kako tovnih tako i priplodnih i kaže da mu ovakvi susreti znače reči su Borislava Kotarlića, uzgajivača svinja iz Kuzmina.

Na sajmu su se predstavili i proizvođači stočne hrane kao i poljoprivredna mehanizacija jer je ovo odlična prilika za prodaju istakao je Borko Marelj, proizvođač stočne hrane.

Sajam je organizovan od strane udruženja uzgajivača svinja koji su naglasili da se u ovom kraju svinjarstvo ipak zadržalo te da ima oko 500 domaćinstava u Kuzminu koja se time bave, naglasio je Vladislav Živanović, predsednik udruženja uzgajivača svinja “Graničar” iz Kuzmina.

Podršku je pružila i lokalna samouprava gde su nadležni naglasili da zbog mera predostrožnosti od afričke kuge nema izloženih svinja ali da je ovo najznačajnija manifestacija u ovom delu Srema rekao je Petar Samardžić, direktor Agencije za ruralni razvoj.

Sajam je pratila fijakerijada i kotlićijada i sve ono što čuva od zaborava život u tom kraju Srema.

Ana Giner