Novi vrtić (Video)

Novi objekat vrtića u Šidu biće izgrađen u neposrednoj blizini Osnovne škole “Branko Radičević”. Jedan od finansijera značajnog projekta koji će doprineti neutralisanju liste čekanja za upis u vrtić je i Evropska banka preko ministarstva prosvete. Objekat koji mora da ispunjava sve savremene standarde iznosiće preko pola miliona evra.

Na površini od 4.600 metara kvadratnih u Šidu biće izgrađen novi objekat vrtića i prateći mobilijar. Prema planu na 1.100 kvadratnih metara biće izgrađen sam objekat koji će svojom pozicijom pokriti područje grada od 7.000 stanovnika.

Rasterećenje za smeštaj će se osetiti jer sada u objekte predškolske ustanove u 54 grupe ide 964 dece što je preko norme više od 130 mališana. Sve u cilju omogućavanja da sva deca imaju podjednake uslove za vrtić. O tome je obavešteno i resorno ministarstvo pismenim putem.

Kako bi rešili ovo pitanje opština Šid je preko projekta koji je izradila zajednički sa predstavnicima vrtića konkurisala i sredstva obezbedila preko ministarstva prosvete. Grupa građana imala je primedbu komisiji za planove ali je zaključeno da je neosnovana jer se radi o objektu koji je od šire društvene važnosti. Kapacitet novog objekta je predviđen da bude za oko 120 dece a radovi bi trebali da otpočnu u prvim mesecima 2020.godine.

Vrednost posla po principu ključ u ruke koji će se finansirati preko svetske banke iznosi oko 650 miliona dinara tj. preko pola miliona evra. Pored toga šiđani će dobiti i novi izgled sportskih terena koji će biti uređeni pored objekta vrtića.

Slaviša Rajc