Pokrajinska sednica

Predlogom rebalnsa budzeta AP Vojvodine za 2019. godinu, koji je na današnjoj sednici utvrdila Pokrajinska vlada, ukupan obim pokrajinskog budzeta utvrđuje se u iznosu od 74, 9 milijardi dinara.

Osim toga što je predloženi budzet za 467,8 miliona dinara veci u odnosu na početni budzet AP Vojvodine za ovu godinu, značajnija je promena u strukturi budzeta, kojom je obezbeđen finansijski potencijal veći od 900 milionadinara za kreiranje javnih politika.

Predloženim rebalansom, oko 500 miliona dinara usmereno je u oblast socijalne zaštite, pre svega za ulaganja u ustanove socijalne zaštite i finansijsku pomoć mladim bračnim parovima za kupovinu seoskih kuća, zatim u kulturu, obrazovanje i politiku za mlade.

Kapitalni rashodi iznose 19,7 milijarsi dinara, što je za 402, 4 miliona više u odnosu na početni budzet za ovu godinu.

U predlog rebalnsa ukljucene su i dve nove odredbe koje se odnose na sprovođenje obaveze predviđenih Pokrajinski antikorupcijskim planom.

Prema predlozenom rebalansu, deficit iznosi 5,04 milijarde dinara,što je 7, 35 odsto od ukupno projektovanih prihoda u granicama zakonom dozvoljenog nivoa od 10 procenata.