Nedimović: Nema epidemije afričke svinjske kuge, spremna upustva za suzbijanje zaraze (Video)

U Srbiji je potvrđena afrička svinjska kuga, ali epidemije nema, izjavio je resorni ministar Branislav Nedimovic. Potvrđeno nam je da se bolest pojavila na četiri farme u tri mladenovačka sela: Rabrovcu, Velikoj Krsni i Kusatku i da je u prečniku od 3 kilometra proglašeno zaraženo područje. U Sremu se situacija prati i za sada nema mesta za paniku.

Zbog pojave afričke svinjske kuge na području Srbije, ministar Branislav Nedimović izjavio je da nema razloga za paniku. Ne radi se o epidemiji I da država preduzima sve mere, kako bi se problem držao pod kontrolom. Nedimović je danas potpisao Naredbu kojom se izvršiti regionalizacija Srbije na osnovu rešenja da je proglašena AFSK. Ta naredba podrazumeva da iz prostora gde je proglašena kuga ne moze da ide izvoz, a ostala područja su slobodna.

U Sremu stočari koji uzgajaju svinje, čuli su i ranije apele koje je ministar upućivao proizvođacima kako bi se sprecila pojava kuge, žale sto je ona otkrivena na području Mladenovca, ali su sigurni da je u Sremu za sada situacija stabilna i da oni preduzimaju potrebne mere da tako i ostane.

Ministar Branislav Nedimović rekao je da su za poljoprivrednike i lovce spremna uputstva za
suzbijanje zaraze i da će na terenu neprekidno biti veterinarske službe.

,, Ostala područja su slobodna, radi se monitornig, da dokažemo da tamo bolesti nema i onda bez problema zajedno sa Svetskom organizacijom za zdravlje životinja i Evropskom unijom dogovorili smo da ta područja postanu slobodna i da može od njih da ide izvoz,, izjavio je ministar Nedimovic

Bolest nije opasna po zdravlje ljudi i drugih životinja. Zaražene svinje moraju da budu eutanizirane. Država je za to obezbedila novac za naknadu,
Srbija je do sada izvozila svinjsko meso i prerađevine u vrednosti od 25 miliona evra i uradiće sve da šteta ne bude veća.

Danijela Romandić