Lagana ishrana tokom leta (Video)

Toplotni talas ponovo je zahvatio Srem I prave tropske temperature traju već nekoliko dana. Na visokim temperaturama savetuje se I promenjen režim ishrane odnosno malo laganija hrana koju karakteriše manje crvenog mesa a više povrća I voća kao I tečnosti koja se gubi znojenjem. Šta savetuju lekari I da li su Mitrovčani upoznati sa onim što se preporučuje, proveravali smo na terenu.

Vreli letnji dani zahtevaju prilagođen način života pa pored laganije odeće saveti lekara su I lakša ishrana I unošenje dosta vode. Mitrovčani su upoznati sa tim da zdravlje na usta ulazi pa se tokom leta trude da jedu više voća I hrane se onim što ih osvežava.

Kako se hrane stanovnici Srema najbolje znaju prodavci na pijaci a iako je temeperatura tropska kupuje se voće ali kupaca je ipak primetno manje nego tokom ostalih meseci.

Saveti lekara su brojni a kao najvažnije oni izdvajaju unošenje 2 do 4 litre tečnosti kao I nadoknađivanje natrujim hlorida koji se gubi znojenjem kroz raznovrsnu ishranu bogatu voćem I povrćem.

Na pijačnim tezgama još malo traje šarenilo sezonskog voća I povrća koje je svima dostupno.
Ana Giner