Jedna od najstarijih zgrada u novom ruhu (Video)

U toku su radovi na poslednjoj fazi rekonstrukcije objekta Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Sremskoj Mitrovici. Reč je o jednoj od najstarijih zgrada u gradu, posebnoj i po nameni i arhitekturi. Tri godine rađeno je na njoj, a do kraja ove godine imaće sjaj kakav zaslužuje zahvaljujući sredstvima lokalne samouprave, ali i viših nivoa vlasti.

Treća faza radova na objektu podrazumeva uređenje dvorišnog dela zgrade Zavoda i fasade sa bočne strane, koja se nalazi u ulici Svetog Save. Ovogodišnji radovi koštaju oko 9 miliona dinara.

To je bila vojnograničarska zgrada Petrovaradinskog puka, sagrađena posle 1747.godine kada je Mitrovica postala sedište puka. Njena arhitektura i stabilnost objekta govori o njenoj važnosti.

Zgrada je menjala svoju namenu s godinama, a sada u njoj je pored Zavoda nalaze se prostorije Turističke organizacije grada, kao i kancelarija za mlade.

U prvoj fazi je rekonstruisana ulična fasada u Svetog Dimitrija, a u drugoj fazi je izvršena ompletna rekonstrukcija krova. Ovi radovi trebalo bi da budu gotovi do kraja godine i tu se projekat sanacije završava.

Aleksandra Plavšić