Gljiva kao hrana i lek (Video)

Na Trgu Ćire Milekića u Sremskoj Mitrovici održana je druga po redu manifestacija “Gljive kao hrana I lek” koja je okupila proizvođače gljiva iz svih krajeva Srbije a posetioci su mogli da degustiraju razne jela od gljiva kao I da ih kupe. Pored toga, predstavili su se I proizvođači prirodnih lekovitih proizvoda a manifestacija je okupila 18 udruženja gljivara.

Na Trgu Ćire Milekića u Sremskoj Mitrovici okupljeni Mitrovčani mogli su da degustiraju jela od gljiva kao i da ih kupe u okviru druge po redu manifestacije „Gljive kao hrana i lek“. Bilo je onih radoznalih koji su razgledali ali i pravih poznavalaca ove namirnice.

Proizvođačima je pružena prilika da razmene iskustva ali i da povećaju prodaju predstavljajući svoje proizvode u samom srcu Grada istakao je Dejan Antonović, proizvođač bukovače iz Sremske Mitrovice.

Organizatori su naglasili da je ovakvih prilika za okupljanje malo kao i da pored raznih vrsta gljiva ima i lekovitih proizvoda od biljaka, rekla je Jelena Milošević, predsednica Udruženja “Lisičarka” iz Sremske Mitrovice.

Turističkoj ponudi u našoj zemlji znatno doprinosi i ova namirnica a Mikološki Gljivarski Savez Srbije sarađuje sa 9 zemalja u okruženju naglasio je Zoran Jelenković, predsednik Mikološkog Gljivarskog Saveza Srbije.

2500 kg trenutno iznosi promet gljiva u zimskoj sezoni na Kopaoniku a tendencija je da se ovakav uspeh prometa gljiva proširi i na druge delove Srbije.

Ana Giner