ANIP „Branko Radičević“ iz Rume gostovao u Portugalu

Izvođački sastav ANIP-a „Branko Radičević“ iz Rume je od 22. jula do 6. avgusta gostovao na internacionalnom festivalu folklora u Portugalu. U okviru svoje posete učestvovali su i na više manjih lokalnih folklornih festivala.

Rumljani su bili smešteni u mestu Sao Pedro da Kova zajedno sa grupama iz Brazila, Kolumbije, Poljske, Meksika, Španije (Kanarskih Ostrva) i Litvanije. Centralni festival, na kome su Rumljani nastupili, je nosio naziv „MUND ART” a po završetku tog usledila su gostovanja na manjim festivalima u mestima: Pevidem, Vila Nova de Sande, Barcelinhos, Povoa de Lanheses, Forjaes, Viana de Castelo…

ANIP „Branko Radičević” se predstavio sa igrama Srema, Banata, Toplice, Niša i Pirota. Celokupnu sliku upotpunili su Narodni orkestar kao i ženska pevačka grupa.

Slobodno vreme Rumljani su iskoristili da obiđu Porto koji je jedan od najlepših gradova Portugala i istovremeno provedu vreme na obali Atlanskog okeana. U svom putu do Portugala i nazad članovi ANIP-a su imali pauze za odmor u San Remu (Italija), San Sebastijanu (Španija), Narbonu(Francuska) i Kopru (Slovenija).

Ovo je do sada najdalja destinacija na koju se sastav ANIP-a uputio u svojih 50 godina postojanja, tačnije 7285 kilometara. Svakako ANIP veliku zahvalnost u ovom poduhvatu duguje Opštini Ruma koja ih je podržala u svakom smislu i obezbedila deo sredstava za ovaj projekat.