Počelo kulturno leto (Video)

Kuvanjem kotlića, predstavljanjem kolača naših baka, defileom folklornih društava iz cele Srbije kao i brojnim drugim  sadržajima koji odslikavaju našu tradiciju i kulturu, otvorena je Ulica dobrih vibracija u Pećincima, kojom je zapravo počela manifestacija kulturno leto u ovoj sremskoj opštini.

Pećinačko kulturno leto počelo je Ulicom dobrih vibracija koja je okupila veliki broj prodavaca i izlagača, a posebno mesto u ovoj ulici uzela su udruženja žena koje su predstavile „Kolače naših baka“.

“Predstsavile smo sve starinske kolače, one koje su nekada mesile naše bake, majke, koje i mi sada mesimo prilikom odlazaka na sajamske manifestacije. To su šapice, vanilice, oblatne, carigradska, štrudla, breskvice, tu je i bakin kolač kao i svi starinski kolači koji su se nekada mesili sa mašću, a ne sa margarinom i puterom kao sada što mesimo”, kaže  Mara Milovanović iz Udruženja žena „Sremica“.

Posebno su bili pećinčani ponosni što su i ove godine ugostili udruženje poslovnih žena sa Kosova i Metohije.

“Nismo prvi put ovde i sugurna sam da ćemo, ako Bog da, da dolazimo svake godine, jer to je nešto što pokazuje koliko neko misli na naskoliko nam znači kada nismo zaboravljeni, nego naprotiv, tu su zajedno sa nama”, izjavila je Gordana Đorić, predsednica Udruženja poslovnih žena iz Gračanice i Lapljeg Sela.

Istovremeno sa predstavljanjem kolača naših baka, sa druge strane ulice mirisao je kotlić. Sedam ekipa okupilo se već u ranim popodnevnim časovima i kuvalo kotlić u okviru kotlićijade.

“Prvo mesto je dobilo televizor, plazma 26 inča, drugo mesto je bicikl a treće mesto dobija lovački lonac sa polkopcem. Svi učesnici dobijaju i zahvalnice za učešće”, istakao je  Zlatko Jovičić, predsednik MZ Pećinci.

I ove godine organizator Kulturnog leta je pećinački kulturni centar koji se i ove godine potrudio da program bude bogat i raznovrstan.

“Ono što bih ja istakao jeste da po prvi put ove godine imamo i dečje pećinačko kulturno leto, kao i da obeležavamo 800 godina samostalnosti naše crkve”, najavio je Jovan Devrnja, direktor Kulturnog centra „Pećinci“.

Prema rečima organizatora posetilaca je svake godine sve više i više, kao i učesnika, kojih se ove godine očekuje prema procenama organizatora oko osam stotina.

“Svakako da lokalna samouprava ovo podržava jer na jedan način promovišemo kulturu. U našoj Strategiji razvoja, pored razvoja privrede i turizma naglašena je i kultura i sve ove manifestacije koje se organizuju u okviru Kulturnog leta promovišu lokalnu sampoupravu”, rekao je prilikom otvaranja Zoran Vojkić, zamenik predsednika Opštine Pećinci.

Organizatori su posebno istakli da se Kulturno leto neće održavati samo u gradskom naselju, već i u seoskim sredinama, u kojima će programi biti prilagođeni seoskim slavama.

Pećinačko kulturno leto trajaće do kraja avgusta.

Vesna Samardžija