Završen „Vidovdanski sabor“ u Vrdniku

Tokom proteklog vikenda održana je trodnevna manifestacija „Vidovdanski sabor“ u Vrdniku posvećena velikom srpskom prazniku i slavi Mesne zajednice Vrdnik – Vidovdan

„Vidovdanski sabor“ je turističko-kulturna manifestacija koja se organizuje od 2002. godine zahvaljujući tadašnjem „Društvu Vrdničana“ i Lazaru Pilipoviću Belom, a ima za cilj da doprinese očuvanju tradicije i materijalnih i duhovnih vrednosti Vrdnika. Pažnja se posvećuje negovanju tradicije narodnih običaja, kao i prezentovanju kulinarstva, narodnih nošnji, rukotvorina i domaćih proizvoda.

Manifestacija je otpočela u petak 21. juna kada su se na samom početku okupljenoj publici predstavili najmlađi članovi KUD-a „Stevan Šalajić“ iz Dečije ustanove „Dečija radost“, objekat „Vila“ Vrdnik i članovi tekvondo kluba „Zmaj“ Vrdnik koji su otpevali himnu „Bože pravde“.

Prigodno, ovom prilikom, profesor srpskog jezika i književnosti, Avakum Kvas, izrecitovao je „Pohvalu knezu Lazaru“ Jelene Mrnjavčević, poznatije kao monahinja Jefimija, jedne od najstarijih srpskih pesnikinja, diplomata i umetnica. Monahinja Jefimija izvezla je zlatnom žicom ovu Pohvalu na crvenom platnu koje je služilo kao pokrov kivotu Kneza Lazara, a jedno vreme ovo blago srednjovekovne srpske umetnosti čuvalo se u manastiru Sremska Ravanica u Vrdniku.

Nakon recitacije, prisutnima se obratio zamenik predsednika opštine Irig, Miodrag Bebić, istakavši značaj jedne ovakve manifestacije za irišku opštinu.

– Ova manifestacija, sada već tradicionalna i koja iz godine u godinu beleži sve veći broj posetilaca, značajna za očuvanje naše istorije, kulture i tradicije, kulta Kneza Lazara, ali, svakako i za promociju Fruške gore, opštine Irig i najviše Banje Vrdnik, turističke destinacije koja beleži sve veći broj noćenja – rekao je Bebić.

Nakon obraćanja zamenika predsednika Opštine, svečanost je pesmom „Vidovdan“ uveličala Nevena Paripović iz grupe „Balkanika“, a zatim je Sabor svečano otvorio Pavle Počuč, zamenik pokrajinskog sekretara za privredu i turizam.

– Čini mi se da Vrdnik ima pravo i obavezu da obeležava Vidovdan, sveti dan za Srbiju i srpski narod i da ne dozvoli da mlađi naraštaji zaborave da su u našoj neposrednoj blizini čuvane mošti Kneza Lazara. Takođe, moram da istaknem da za razvoj Pokrajine i cele Srbije veliki značaj ulaganje u promociju verskog turizma i da je brojnost manastira na Fruškoj gori ogromno kulturno blago čitave države – navodi Počuč.

Zameniku pokrajinskog sekretara deca iz DU „Dečija radost“ darivala su petla čija simbolika je mnogostruka. Petao simboliše rastanak Kneginje Milice i Kneza Lazara pred odlazak u Kosovski boj, ali simboliše i svetlost, uskrsnuće, život, ratničku budnost, borbenost, dobrotu i dostojanstvo.

Za kraj prve večeri, sve prisutne zabavio je bend „Garavi sokak“.

Drugog dana Sabora Tekvondo klub „Zmaj“ Vrdnik izveo je javni čas ove borilačke veštine, a nastupili su i KUD „Stevan Šalajić“ iz Vrdnika i KUD „Vinogradar“ iz Ledinaca. Za muzički deo zaduženi su bili Miša Blizanac, Hor „Prosvetitelji“, Hor „Ison“ i za kraj večeri „OK bend“.

U nedelju je u zgradi Kasine održano književno-muzičko veče KZ „Fruška gora“ iz Rume čime se i završio program Sabora.

Tokom trajanja „Vidovdanskog sabora“, u sklopu etno naselja Vrdnička kula, ljubitelji vina i domaćih radinosti uživali su u Festivalu vina.

Organizatori Sabora su Turistička organizacija opštine Irig, Opština Irig i MZ Vrdnik, dok je pokrovitelj Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija.