Migranti ponovo u Prihvatnom centru u Šidu

Posle pauze od godinu ipo Prihvatni centar za smeštaj migranata u Šidu ponovo radi, potvrđeno je našoj televiziji u Komesarijatu za izbeglice Republike Srbije. Tu je trenutno smešteno 178 lica i kako nam je rečeno radi se iskljucivo o porodicama sa decom.

Prihvatni centar Šiđanima poznatiji kao centar kod Železničke stanice zatvoren je u maju 2017. godine. Tadašnji resorni ministar Aleksandar Vulin je rekao da se radi o privremenom zatvaranju i da je kroz taj Prihvatni centar prošlo desetine hiljada ljudi a da su građani Šida u momentima migrantske krize pokazali humanost mada je na momente bilo i incidentnih situacija.

Potvrdu ove informacije dobili smo u Komesarijatu za izbeglice R.Srbije kao i od nadležnih u lokalnoj samoupravi. Oni su u proteklom periodu imali više sastanaka na kojima su kako kažu iskljucivo radi humanosti i bezbednosti,s obzirom na nailazeći hladan talas doneli odluku da se ponovo aktivira ovaj Prihvatni centar.

Iako smo uputili molbu da snimimo migrante u ovom  Prihvatnom centru do zaključenja priloga nismo dobili odobrenje.  Prema podacima do kojih smo došli tu trenutno boravi 178 lica odnosno 49 porodica.

Trenutno na području Šida ima 950 migranata koji su u sistemu,oni su bili smešteni u dva prihvatna centra Adaševci i Principovac a deo njih je sada prebačen u ponovo aktivirani centar. Ova odluka o radu centra kod Železničke stanice ostaje na snazi kako bi teret krize bio ravnomerno raspoređen, poručuju nadležni.