Radovi na arheološkom lokalitetu

Na mestu današnje Sremske Mitrovice u doba Rimskog carstva prostirala se antička prestonica Sirmijum. Iz tog perioda ostali su izuzetno vredni spomenici kulture, koji predstavljaju deo svetske kulturne baštine. Jedan od njih jeste i arheološki lokalitet na Žitnom trgu koji je više od 50 godina bio poznat kao Žitna pijaca. Na ovom arheološkom lokalitetu, pre nekoliko meseci, započeli su radovi na kompletnoj rekonstrukciji. Predstavnici Grada i Zavoda za zaštitu spomenika kulture obišli su radove na ovom gradilištu.

Arheološki lokalitet na Žitnom trgu decenijama odoleva vremenu, to je prepozno Grad Sremska Mitrovica, koji je za kompletnu rekonstrukciju ovog lokaliteta konkurisao u projektu “Gradovi u fokusu”. Tako da je za projekat “Svetlosti carskog grada” iz Ministarstva kulture izdvojeno 24 miliona, a iz sredstava Grada oko tri miliona dinara. Proteklih meseci na ovom lokalitetu dosta toga se uradilo, zemljani radovi su završeni.

Današnji Žitni trg sa svojom neposrednom okolinom predstavlja jedan od najstarijih delova grada. Nalazi se u zapadnom delu Mitrovice, a u samom arheološkom lokalitetu održavaju se raznovrsne kulturne manifestacije, koje svake godine privuku veliki broj posetilaca. Grad Sremska Mitrovica na najbolji mogući način brine o kulturnom nasleđu, te je tim povodom, načelnik Gradske uprave za kulturu, omladinu i sport, Ilija Nedić, obišao gradilište u centru grada.

Jedno je sigurno, završetkom radova na rekonstrukciji Žitnog trga, ovaj deo grada Sremske Mitrovice dobiće potpuno novi i urbaniji izgled, koji je prvenstveno važan za građane ovog grada, a potom i za sve one koji ga rado posećuju. Naročito u manifestacijama koje se ovde tradicionalno održavaju, poput “Srem folk festa”, “Besedništva”, ali i mnogobrojnih posetilaca kojih je sve više u nekadašnjem carskom gradu.