Po deseti put – Lemaići

Proglašenjem najuspešnijih proizvođača suve, domaće kobasice, sinoć je završena dvodnevna privredno–turistička manifestacija 21. “Sremska svinjokolja i kobasicijada” u Šidu. Deseti put uzastopno najbolju kobasicu napravila je porodica Lemaić.

Žiriju ni ove godine nije bilo lako prilikom ocenjivanja 26 uzoraka suve, fermentisane kobasice. Spoljašnji izgled, zatim izgled preseka, konzistencija, boja, ukus, miris – parametri su o kojima treba voditi računa prilikom ocene kvaliteta proizvoda. Preovladavaju, bukvalno, nijanse.

Odluka je ipak doneta. Najbolji je uzorak broj 18, šifra pod kojom je ove godine prijavljen naslednik Lemaićeve loze, unuk Momčilo. Pod imenom drugog unuka, Konstantina, drugi uzorak kobasice osvojio je 3. mesto. Deda je, po ko zna koji put, pokušao da objasni kako se prave dobre kobasice i kuleni.

Dan pre, u brzoj obradi mesa, pobedila je ekipa “Mitin mlin” iz Šida, u pravljenju kobasica ekipa Udruženja “Zlatna šajba” iz hrvatskog Samobora, a u jedenju kobasica Božidar Kovačević iz Bijeljine koji je za 2 minuta i 15 sekundi pojeo kilogram kobasica. Na kraju dvodnevnog druženja predsednik Udruženja “Sremska svinjokolja i kobasicijada” nije krio zadovoljstvo uspešnom organizacijom i sve većim brojem gostiju iz zemlje i inostranstva.

Uz tamburaški orkestar “Zorule” i čuvenog harmonikaša Ondreja Maglovskog, uz večeru i dobru zabavu, sinoć u Slovačkom domu, spuštena je zavesa na još jednu godinu sjajne manifestacije koja u Šid privlači veliki broj posetilaca.