Laćarak – najveće selo u Srbiji

Nadomak Sremske Mitrovice nalazi se selo Laćarak. Prema poslednjem popisu ima oko 11.000 stanovnika, a prema mišljenju mnogih, ima ih čak i više. Najveće selo na ovim prostorima ima oko 4.000 domaćinstava. Nalazi se na veoma važnim saobraćajnicama – na auto-putu i železničkoj pruzi Beograd – Zagreb, na levoj obali reke Save, a put kroz selo veza je i sa Republikom Srpskom. Meštani Laćarka ponosni su na ono što su uradili u prethodnom periodu, ali idu ka tome da žive još bolje i urbanije.

Najveće selo u Srbiji prostire se na oko 6.000 hektara. Oko 4.000 kuća poređano je u više od 50 ulica, podeljenih i raspoređenih u više od 30 šorova. Samo glavna i najduža ulica dugačka je 5 kilometara. Nekada popločana kamenim kockama, danas je to savremena saobraćajnica, na koju su meštani čekali više decenija. Radovi na kompletnoj rekonstrukciji ove prometne saobraćajnice završeni su 2016. godine, a meštani su prezadovoljni. Imajući u vidu reljef, najviše se bave poljoprivredom i stočarstvom, a pored ovih primarnih delatnosti, Laćarak je u velikoj meri urbanizovan. Selo je veoma izgrađeno, tako da se sve potrebne društvene institucije nalaze u samom centru.

Laćarci, vredni, radni i pošteni. Čuvaju tradiciju, ali idu u korak sa vremenom. Kroz selo je prošao gas, gradski prevoz redovno saobraća na svakih pola sata, a trenutno se radi na završetku kanalizacije sela. Pored crkve Svetog Arhangela Gavrila, koja je izgrađena za vreme Marije Terezije, na ulasku u Laćarak započeli su radovi na izgradnji nove crkve, a tik uz postojeći vrtić koji je malog kapaciteta, uskoro će biti izgrađen novi. O planovima ovog urbanog sela pričao nam je i predsednik Mesne zajednice Milenko Maričić.

Dom zdravlja, pošta, Dom kulture, stadion fudbalskog kluba Laćarak, džudo klub, lovačko, ribolovačko i udruženja žena i penzionera, ali i udruženje boraca su sastavni deo vog velikog sela. Meteorološka stanica i još mnogo toga. Osnovnu školu pohađa oko 800 učenika, a Laćarak je jedno od retkih sela u kojem je natalitet veći od mortaliteta, u narednom periodu, prema rečima meštana, ovo će i dalje biti jedan od prioriteta.