U Šidu počela 21. “Sremska svinjokolja i kobasicijada”

Šid je ovog vikenda centar svinjskog i vinskog Srema. Danas je počela 21. “Sremska svinjokolja i kobasicijada”, a sutra će u Berkasovu biti otvorena i 23. “Sremska vinijada”.

Tradicionalna, ove godine već 21. po redu gastronomsko – turistička manifestacija “Sremska svinjokolja i kobasicijada” u Šidu okupila je veliki broj gostiju, ljubitelja dobrog zalogaja iz Šida, bliže i dalje okoline, ali i Mađarske, Slovenije, Hrvatske, Slovačke, Bosne i Hercegovine. Prvog dana, kao i obično, na platou ispred sportske hale, iskusni mesari takmiče se u brzoj obradi mesa, a najbrža ove godine, bila je domaća ekipa “Mitin mlin” u sastavu Željko Devetak, Saša Hornjak i Predrag Obradović, koja je obradila bravca za 4 minuta i 12 sekundi. Momci su se zaista trudili, ali rekord za Ginisa, od 3 minuta i 32 sekunde, nije oboren.

Usledilo je takmičenje u pravljenju kobasica gde je 15 ekipa pokušavalo da napravi najbolju. Ekipa iz hrvatskog Samobora imala je poseban recept za “češnjovku”, kobasicu bez paprike.

Manifestaciji je na značaju ove godine dao i gost iz Rusije, vojni i vazduhoplovni ataše Ambasade u Beogradu.

Nastavljeno je veselo, takmičenjem u jedenju kobasica, a sutra će biti proglašeni i najbolji proizvođači suve domaće kobasice. Završna svečanost održaće se u Slovačkom domu, uz tambruški ansambl “Zorule”.