I voće i povrće stiže brže na tržište

Od prvog januara ove godine, tradicionalni proizvođači hrane životinjskog porekla mogu  potpuno legalno i bezbedno da izađu na domaće tržište, jer im to dozvoljava novousvojeni Pravilnik o fleksibilnosti proizvoda Ministarstva poljoprivrede. Prema rečima ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislava Nedimovića, ove mere, donete su prema ugledu na propise Evropske unije. Novi pravilnik odnosi se na male proizvođače, koji ako se registruju, svoje proizvode mogu da prodaju i na kućnom pragu, tokom ove godine  novousvojeni pravilnik, biće od velike koristi i proizvođačima koji se bave voćarstvom i povrtarstvom.

Ova vest obradovala je i porodicu Savatić iz Mačvanskog sela Zasavica, koja se već decenijama unazad bavi povrtarstvom. U poslednje 4 godine svoje prerađevine od voća i povrća Ljubica Savatić prodaje na zelenoj pijaci u Beogradu i Novom Sadu. U svom posedu od hektar i po’, Ljubica svake godine gaji papriku, paradajz, krastavce i razne vrste povrća. Pored toga, ova vredna žena gaji i voće, pa su tako njena specijalnost i razni sokovi, džemovi i slatko. Ljubica Savatić, dobitnica je i mnogobrojnih nagrada i zahvalnica za doprinos na različitim sajmovima koje dodeljuje Privredna komora Srbije, a kako kaže, to sve ne bih postigla bez pomoći svoje porodice. Vest, da će svoje proizvode u narednom periodu, moći prodavati i sa kućnog praga posebno ju je obradovala, jer ima u planu da svojih ruku delo, ima na jednom mestu.

Da Ljubica Savatić nije jedina u ovom poslu, pokazuje i primer voćarke Miroslave Serdar, koja u svom voćnjaku u Velikim Radincima gaji prvoklasne trešnje, a koja bi se oprobala u pravljenju poslastica od ove voćke. Miroslava kaže, da je zadovoljna što Ministarstvo poljoprivrede vodi računa i o ovoj grani poljoprivrede.

Gostujući u našoj emisiji “Tema”, ministar poljoprivrede u Vladi Republike Srbije, Branislav Nedimović, kazao je da će ovo ministarstvo pomoći svima onima, koji žele ozbiljno i odgovorno da se bave ovim poslom i da će država stati iza njih.

Podstrek države svim malim i tradicionalnim proizvođačima, pomoćiće da budu ekonomski održiva, a osnovni cilj Ministarstva poljoprivrede jeste taj, da motivišu ljude, da ostanu na svojim ognjištima i da nastave, da se bave proizvodnjom, koju već dugo rade.