Produženi boravak u vrtićima

Jedna od mera populacione politike i demografije u šidskoj opštini je produženi boravak u vrtićima. Mera se sprovodi od početka tekuće školske godine.

Opština Šid je jedna od 15 opština u Srbiji koja je po javnom pozivu Kabineta ministra bez portfelja zaduženog za demografiju i populacionu politiku, dobila prošle godine sredstva za sufinansiranje mera populacione politike u lokalu. Gotovo 13 miliona dinara namenjeno je projektima usmerenim ka podsticaju rađanja. Sve planirane mere već su zaživele, kažu nadležni, a jedna od njih je produženi boravak u vrtićima. Za ovaj projekat izdvojeno je 1.843.800 dinara.

Produženi boravak je poseban oblik vaspitno-obrazovnog rada koji se organizuje radi pružanja podrške i pomoći roditeljima. Nastao je kao odgovor na potrebe zaposlenih roditelja koji koji nemaju drugih mogućnosti za zbrinjavanje svoje dece. U Predškolskoj ustanovi “Jelica Stanivuković Šilja” radno vreme je dobro organizovano, podeljeno i roditeljima se rado izašlo u susret.

U Predškolskoj ustanovi “Jelica Stanivuković Šilja” u Šidu produženi boravak počeo je sa radom 1. septembra prošle godine. Mnogim roditeljima je ovaj potez opštinske vlasti olakšao organizaciju oko čuvanja dece jer radno vreme nekima traje do 16:30, pa i do 17 časova.

Ovo je samo jedna od mera populacione politike koja se vrlo uspešno sprovodi u šidskoj opštini, takođe, ugroženoj “belom kugom”. Projekat se nastavlja, pravi rezultati će se, kako nadležni ističu, videti za 5 do 6 godina, a do tada će i u opštinskom budžetu biti izdvajana sredstva za brigu o deci i podsticaj za rađanje i pogotovo više dece.