Da li je povećana tražnja za praznim kućama?

Prema nezvaničnim informacijama koje su stigle u našu redakciju, povećana je potražnja za praznim kućama u Erdeviku. Tragom vesti, pokušali smo da saznamo zbog čega je ova pojava sve prisutnija i da li meštani imaju neka šira saznanja.

Opština Šid je u protekle, nešto više od dve godine, podnela veliki teret tzv. migrantske krize koja još uvek ne jenjava. Većina migranata, njih oko 700 je u centrima. Manji deo, oni neevidentirani, na ulici su. Tačnije, u napuštenim objektima na periferiji grada. Niko ne zna koliko ih ima, kako i odakle dolaze. Možda samo oni koji im u tome pomažu.

I u šidskim selima je sve manje stanovnika, a sve više praznih kuća. Ljudi odlaze, ne samo privremeno, mnogi ne nameravaju da se vrate, a kuće ostaju. Eto lepe prilike da se migranti usele. Najteže pogođeno iseljavanjem u poslednjih par godina je najveće selo šidske opštine, Erdevik, iz kojeg je otišla trećina radno sposobnog stanovništva. Nezvanično, krijumčari kupuju te kuće i naseljavaju migrante. Ima li istine?

Praznih kuća u Erdeviku je oko 150 do 200, ali migranata nema. Pokušali smo u razgovoru sa meštanima da saznamo nešto konkretnije.

Za sada, prema našim saznanjima u Erdeviku, ništa novo. I dalje se osipa stanovništvo, kuće ostaju napuštene, prazne, verovatno i sve jeftinije.