Šuljam – selo sa 500 stanovnika

Jedno od 26 naseljenih mesta na teritoriji opštine Sremska Mitrovica u podnožju Fruške gore jeste selo Šuljam. Ovo seosko naselje zbijenog tipa na južnoj podgorini Fruške gore, obavijeno je sa obe strane potoka Mutalj, a južno od lokalnog puta Grgurevci – Bešenovo. Od Sremske Mitrovice udaljeno je 24 kilometra, a prvi put se pominje 1576. godine, i kao takvo, spada u stara naselja. Danas je situacija potpuno drugačija, pa se tako meštani bore da generacijama koje dolaze obezbede bolje uslove za život.

U severnom delu Opštine Sremska Mitrovica prostire se malo fruškogorsko selo Šuljam. Koliko je staro, govori i podatak da je kao naselje zabeleženo još 1576. godine. Danas je to selo sa samo 500 stanovnika. Starosno doba meštana je oko 50 godina, jedna polovina bavi se, uglavnom, poljoprivredom, dok je druga polovina uposlena u sremskomitrovačkim firmama. Meštani kažu da je mladih sve manje, a napuštenih kuća sve više, ali i dalje svi imaju zajednički cilj – unapređivanje sela.

Iako malo, ovo selo se bori na sve načine kako bi mladi ostali u njemu i kako bi im obezbedili što bolje uslove za život. U selu postoji ambulanta u koju doktor dolazi dva puta nedeljno, škola, vrtić, crkva, ali i Dom kulture koji će se, prema rečima predsednika Mesne zajdenice, Danijela Veselinovića, u narednom periodu renovirati. Novac iz budžeta biće namenjen i za rešavanje grejanja u osnovnoj četvorogodišnjoj školi, ali i za uređivanje vrtića.

Prema rečima i meštana i predsednika Mesne zajednice Šuljam, Danijela Veselinovića, nadaju se da će u narednom periodu uspeti da ostvare sve što su zamislili i da će završetkom planiranih radova život u selu, svakako, biti bolji.