Vaspitačica u selu

Zahvaljujući kvalitetnom radu u izdvojenom odeljenju u fruškogorskom selu Šuljam, vaspitač i specijalista za muzičku kulturu, Slobodanka Cica Grčić, iz Sremske Mitrovice, zaposlena u PU “Pčelica”, dobitnik je ovogodišnje Svetosavske povelje koju dodeljuje Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, ustanovama, kompanijama i pojedincima koji su dali značajan doprinos u obrazovanju i vaspitanju u Srbiji. Cica Grčić, ovo prestižno priznanje, koje joj je uručio ministar Mladen Šarčević nije dobila slučajno, rezultat je njenog svakodnevnog truda i rada, ali, pre svega, ljubavi.

Pored roditelja, a najčešće majke, prva osoba koja preuzima i nastavlja brigu o deci u ranom detinjstvu jeste vaspitač. To je osoba koja je u očima svakog deteta zamena za majku. Osoba koja ih neguje, obrazuje, socijalizuje i usmerava na pravi put od samog početka života. Bezgranična ljubav prema deci, razumevanje, pažnja i toplina, kreativnost, preduzimljivost, duhovitost ovo su samo neke od osobina Slobodanke Cice Grčić, jedne od nesvakidašnjih vaspitačica na našim prostorima. Upravo zbog svega toga, ova velika žena svojim izuzetnim i odgovornim radom, satkanim od ljubavi, sa svojom grupom dece dobitnik je mnogobrojnih nagrada i priznanja. Jedna od najsvežijih jeste Svetosavska povelja koju joj je dodelilo Ministarstvo prosvete i to za kvalitetan rad u izdvojenom odeljenju Predškolske ustanove “Pčelica” u fruškogorskomselu Šuljam.

Ipak, dečja reč je najvažnija i najiskrenija. U grupi pametnih, razigranih i nasmejanih drugara zatekli smo njih devetoro. Uz tihu muziku uče, druže se, pomažu jedni drugima, a sve pod budnim okom svoje vaspitačice Cice.

Roditelji ovdašnjih Cicinih drugara imaju samo reči hvale. Prema njihovim rečima, vaspitačica Cica je svojim dolaskom u selo, donela novu bajku, čije stranice svakodnevno iščitava sa svojim velikim i najvažnijim drugarima. Od nekada ruiniranog malog objekta, ova visprena žena, najpre je svojom maštom, ali i sredstvima, uredila ovo, sada već malo carstvo.

Na početku, možda sa nepoverenjem, Cicine ideje naišle su na podršku kako samih roditelja i meštana, tako i uz podršku “Pčelice”. Vaspitačica Cica i njeni drugari odlično sarađuju i sa ovdašnjom školom, pa su neretke prilike da deca iz školskog dvorišta pretrče u vrtić, samo da pozdrave svoju vaspitačicu.

Da pored svakodnevnog druženja sa decom stoji ozbiljan i odgovoran rad Slobodanke Cice Grčić, pokazuju mnogobrojne republičkie nagrade i priznanja. Ona je prvi vaspitač u Srbiji koja je imala čast da predstavi svoj rad na seminaru u Beogradu, a među 15 je najboljih vaspitača u našoj zemlji, ali isto tako, ova, i pored svega, skromna vaspitačica, ističe da je sve to timski rad i dodaje da je njen rad usko povezan sa Tatjanom Milivojević, specijalistom za likovno vaspitanje. Vaspitačicu Cicu ostavili smo sa njenim najboljim drugarima, koji su nas ispratili pesmom, onako baš kako im i dolikuje.