Daske koje život znače

Iako nema zvaničnih podataka, može se reći, da je na tlu današnje Sremske Mitrovice, pozorište postojalo još u doba rimskog cartstva.Prvi poznati i pisani trag amaterskog pozorišnog života u ovom gradu, zabeležen je 1842. godine, kada je prikazan komad “Knez Lazar”. Dvadeset godina kasnije, na razvoj pozorišta u Mitrovici, veliki uticaj imalo je Srpsko narodno pozorište iz Novog Sada, koje je u ovom gradu gostovalo 1864. tri godine nakon osnivanja. Ovo, tada amatersko pozorište, postojalo je i između dva svetksa rata, a predstave su se održavale u Srpskoj građanskoj čitaonici, današnjoj gradskoj Biblioteci. Tek posle Drugog svetskog rata u gradu je osnovano prvo profesionalno Pozorište.

Pozorište “Dobrica Milutinović” u Sremskoj Mitrovici ima veoma dugačku i bogatu tradiciju. Na daskama koje život znače u ovom pozorištu, svoju karijeru započela je i naša čuvena glumica Mira Banjac. 1974. godine dobija ime “Dobrica Milutinović”, a u znak sećanja i poštovanja, ovo pozorište uvek se priključuje dodeli plakete, Dobričinog prstena, koje je prošle godine uručena Mileni Dravić. Prva obnova ovog pozorišta bila je 1984. godine, i to sopstvenim zalaganjem i uz pomoć društvenih ustanova i pojedinaca. U godini koja je pred nama, Grad Sremska Mitrovica ulagaće u ustanove kulture, a jedna od njih je upravo pozorište “Dobrica Milutinović”.

Rekonstrukcija mitrovačkog pozorišta je od velikog značaja, jer je 309 mesta, koliko ih ima u ovom pozorištu, uvek popunjeno, direktorka Janković, sa ponosom ističe da ovo pozorište, godišnje poseti oko 15.000 ljubitelja, ove vrste umetnosti. 2017. godinu pamti kao uspešnu, ali, kako kaže, uvek može bolje.

Mitrovačko pozorište bilo je domaćin Susreta profesionalnih pozorišta Vojvodine, i to u dva navrata: 1993. i 1998. godine. U toku protekle godine u ovom pozorištu premijerno su izvedene 4 dečje predstave, održane su 24 gostujuće večernje, sa čuvenim imenima domaćeg glumišta i još 15 dečjih, takođe, gostujućih. Ono što je za svaku pohvalu jeste to da ovdašnje pozorište, ima omladinski studio, u kojem se deca i mladi spremaju za svoje velike scenske uspehe. Uspešnu i dugogodišnju saradnju ostvaruju i sa pozorištima širom Srbije, što Mitrovčani dobro znaju. To je upravo i jedan od razloga što će pozorište “Dobrica Milutinović” posle obnove koja predstoji, daske koje život znaće, ponovo zasijati novim sjajem.