Uticaj temperatura na voće

Uticaj temperatura na voće u toku zimskog mirovanja, toplotno stanje vazduha i zemljišta su osnovni faktori za životne procese u biljkama. S obzirom na to da su prethodnih dana bile visoke temperature za ovo doba godine, proverili smo kakvo je stanje voćaka i koji su saveti stručnjaka.

Miroslava i Milan Serdar iz Sremske Mitrovice već 34. godine se bave voćarstvom. U svom voćnjaku u Velikim Radincima, na sedam i po’ jutara zemlje, uzgajaju trešnje. Ova dva, vremešna voćara, zatekli smo u orezivanju. Miroslava kaže da je voće sada u stanju mirovanja i da je za sada sve u redu kada su u pitanju vremenski uslovi, kao i to da ove godine očekuje velike i dobre prinose.

Temperaturni faktor utiče na sve fiziološke i biohemijske procese u biljkama, što utiče na rast i razvitak same biljke, a voće za svoj razvoj zahteva niske temperature, kako bi se u proleće moglo normalno razvijati. Često se dešava i to da biljke koje nisu prošle niske temperature u proleće ne cvetaju i rađaju. Na našim prostorima to nije čest slučaj, ali imamo i takve godine. Kako trenutne vremenske prilike utiču na voće, pitali smo stručnjake.

Prema rečima voćara i strućnjaka u Sremu, nadaju se da će ovogodišnji rod voća biti zadovoljavajući, a ono što je u planu Ministrastva poljoprivrede jeste i to da će, pored proizvođača mesa i mleka, i voćari moći da prodaju svoje proizvode sa kućnog praga.