Žitni trg nekad i sad

Na mestu današnje Sremske Mitrovice u doba Rimskog carstva prostirala se antička prestonica Sirmijum. Iz tog perioda ostali su izuzetno vredni spomenici kulture, koji predstavljaju deo svetske kulturne baštine. Jedan od njih, jeste i arheološki lokalitet na Žitnom trgu koji je više od 50 godina bio poznat kao Žitna pijaca, što je u to vreme i bila njegova osnovna namena. Na ovom arheološkom lokalitetu, posle toliko vremena, po prvi put izvode se radovi na kompletnoj rekonstrukciji.

Današnji Žitni trg sa svojom neposrednom okolinom predstavlja jedan od najstarijih delova grada. Nalazi se u zapadnom delu Mitrovice, a ima veoma bogatu i zanimljivu istoriju.

Arheološki lokalitet na Žitnom trgu decenijama odoleva vremenu, to je prepoznao Grad Sremska Mitrovica koji je za kompletnu rekonstrukciju ovog lokaliteta konkurisao u projektu “Gradovi u fokusu”. Tako da je za projekat “Svetlosti carskog grada” iz Ministarstva kulture izdvojeno 24 miliona, a iz sredstava grada oko tri miliona dinara. Ovih dana na Žitnom trgu u toku su radovi na uređenju, a dokle se stiglo i kada će Žitni trg imati novi sjaj.

Žitni trg je i danas zaštićen kao prostorno kulturno-istorijska celina od velikog značaja, a kako će izgledati kada budu završeni radovi i koju namenu će imati, rekao nam je naš sagovornik.

Jedno je sigurno, završetkom radova na rekonstrukciji Žitnog trga, ovaj deo grada Sremske Mitrovice, dobiće potpuno novi i urbaniji izgled, koji je prvenstveno važan za građane ovog grada, a potom i za sve one koji ga rado posečuju. Naročito u manifestacijama koje se ovde tradicionalno održavaju poput “Srem folk festa”, “Besedništva” ali i mnogobrojnih turista i putnika namernika.