Vredna kao pčela

Ako je verovati narodnoj izreci “vredna kao pčela”, onda je za to primer Ljiljana Sretenović. Ova žena, po zanimanju je hemisjki tehničar, a prema opredeljenju pčelarka. Živi u mačvanskom delu Opštine Sremska Mitrovica, u selu Noćaj. Sa svojih stotinak košnica smeštenih u noćajskom ataru, spada u red većih pčelara u Srbiji. Kako i sama kaže, ovaj posao nije nimalo lak, to pokazuje i činjenica da je Ljiljana jedna od pet žena, koja se bavi pčelarstvom u našoj zemlji.

U Ljiljaninom carstvu, koje je od sela udaljeno pet kilometara, smeštena je vila “Slatki san” iza koje su smeštene vredne pčelice raspoređene u stotinak košnica, koje su ukrašene prema njenom ukusu. Živih boja i vesele, baš kao što je i ona sama. Pčelarka Ljilja, ništa ne prepušta slučaju, kaže na sve je mislila. Pomoć i podršku ima i od supruga i od sina, koji joj pomažu pri odvoženju pčela na ispašu. Ljiljana Sretenović je član Saveza pčelarskih organizacija Srbije, a ono što je, svakako, za pohvalu jeste to da je med Ljiljane Sretenović ušao u red 16 najkvalitetnijih pčelara na našim prostorima, pa tako ova pčelarka poseduje i sertifikat o zaštićenom poreklu meda pod nazivom “fruškogorski med”. Njene pčele, proizvedu od 60 do 80 kilograma meda po košnici, što zavisi od godine, a rezultat su velikog rada, a pre svega ljubavi.

Pčelarka iz Noćaja kaže da je zadovoljna i sredstvima koja pristižu iz Ministarstva poljoprivrede, ima odličnu saradnju sa ostalim pčelarima širom zemlje, pa tako organizuju i razna druženja, stručna predavanja i razmenjuju iskustva. Ljiljana Sretenović pored meda od bagrema, lipe, šumskog i suncokreta proizvodi i propolis i polen, a to sve prodaje domaćim kompanijama. Velika želja joj da neko od njenih unuka nasledi ovaj posao, a prema svoj prilici to će biti Ljiljanin unuk Nemanja.