Predavanje o HPV-u

U prisustvu zdravstvenih radnika Sremskog okruga i učenika Srednje medicinske škole “Draginja Nikšić” u Sremskoj Mitrovici opdržan je seminar o Humanom papiloma virusu, a u organizaciji Zavoda za javno zdravlje Sremska Mitrovica i Instituta za javno zdravlje Srbije Dr Milan Jovanović Batut”.

O tome kako se prenosi, koje su posledice nelečene infekcije, kao i načinu sprečavanja Humano papiloma virusa moglo se čuti na veoma posećenom seminaru održanom u Gradskoj kući. Učenici sremskomitrovačke Medicinske škole, kao budući zdravstveni radnici mogli su čuti i koliko je važna uloga roditelja i zdravstvenih radnika u implementaciji programa imunizacije ovog virusa. O ovome, kao i o cilju okupljanja u Sremskoj Mitrovici, govorili su i predstavnici Instituta za javno zdravlje Srbije.

Ispred Zavoda za javno zdravlje Sremska Mitrovica kao koordinator u skriningu za ovu opaku bolest na teritoriji Srema, govorila je dr Branka Malobabić, specijalista Socijalne medicine.

Održani seminar je deo edukativnih aktivnosti, u sklopu programa, na unapređenju primarne prevencije oboljenja izazvanih Humanim papiloma virusom. Ono što treba znati jeste to, da ovi virusi stvaraju epitelne tumore kože i sluznica, da su veoma uporni, ali i otporni na razne lekove, te je upravo zbog toga prevencija najvažnija.