Šid: Dan opštine i oslobođenja

Šestog decembra 1944. godine, Šid je dospeo u ruke oslobodilaca. Građani Šida i oni njemu najbliži danas proslavljaju Dan opštine Šid. Oni se, kroz razne svečanosti, koje su danas predviđene, sećaju onih ljudi koji su svoje živote dali za slobodu nadolazećeg naraštaja.

Evociranje uspomena na šesti decembar 1944. godine, na dan kada je Šid oslobođen u Drugom svetskom ratu, započeo je danas, svečanom sednicom SUBNOR-a u Skupštini opštine Šid, ali i polaganjem venaca na spomenik palim borcima na pravoslavnom groblju u Šidu, kao i na spomenik isped Kulturnog obrazovnog centra Šid.

Veličanstven dan koji je pred građanima Šida, obeležen je nizom kulturno-umetničkih aktivnosti, te je tako u Galeriji slika “Save Šumanovića” održana svečana akademija, na kojoj je, pored reči o istoriji i prošlosti Šida, došlo i do uručenja nagrada, zahvalnica i plaketa Opštine Šid.

Svečana akademija upriličena je na način na koji Šid to i zaslužuje, a gromoglasni aplauzi su upućeni dobitnicima Decembarske nagrade.

Opština Šid nastoji da ovaj dan upliči dostojanstveno, u čast onima koji su svoje živote junački ostavili zarad slobode svojih najmilijih.

Ovaj važan datum u istoriji srpskog naroda ostaće zauvek u sećanjima onih koji žive. Lokalna samouprava Šid jedna je od institucija koja omogućava da ovaj dan nikada ne ode u zaborav.