Ana Frank – istorija za sadašnjost (Video)

Jedna od najpoznatijih jevrejskih žrtava Holokausta jeste Ana Frank. Za vreme skrivanja od nacista, napisala je Dnevnik. Rođena je u Frankfurtu na Majni u Nemačkoj, ali je veći deo života provela u Holandiji. Postala je poznata posle smrti u logoru Bergen – Belzen, zahvaljujući objavljivanju njenog dnevnika, u kojem je opisala život tokom skrivanja za vreme nacističke okupacije u Drugom svetskom ratu. Ana Frank je umrla od tifusa, a jedini preživeli član njene porodice je Anin otac, Oto, koji je pronašao dnevnik svoje kćerke u kojem je beležila svoje misli od 12. juna do 1. avgusta 1944. godine. Dnevnik je objavljen 1947. godine u originalnoj i delimično skraćenoj verziji. U znak sećanja na Anu Frank u sremskomitrovačkoj biblioteci “Gligorije Vozarović” održana je jedinstvena izložba, koja je do sada u Srbiji uspešno predstavljena u osam gradova, a videlo ju je više od 15 000 posetilaca.

“Ana Frank – istorija za sadašnjost” naziv je jedinstvene izložbe koja je presdtavljena u čitaonici mitrovačke biblioteke. Pored ličnosti Ane Frank, posebna je i po tome što je zasnovana na vršnjačkoj edukaciji, pa umesto kustosa, kroz nju su svoje vršnjake i posetioce sprovodile učenice Mitrovačke gimnazije. Organizatori ove putujuće izložbe su Otvorena komunikacija i Zona mladih mitrovačke biblioteke.

Edukativna izložba o Ani Frank, namenjena je prevashodno učenicima srednjih čkola, a osnovnu postavku čine 32 panoa koja potpisuje Kuća Ane Frank u Amsterdamu. Prema rečima istoričara Miljana Garčevića iz Sremske Mitrovice, predstavljeni panoi donose priču o usponu nacizma i okolnostima koje su dovele do drugog svetskog rata, njegovom toku i ishodu, predstavljajući sudbinu porodice Frank.

Razilaženja, sukobi i diskriminacija pojavljuju se i dalje u različitim društvima, ali današnja izložba pokazuje nam upravo to – kako da sprečimo ovakve događaje u budućnosti.

Putujuća izložba “Ana Frank – istorija za sadašnjost” gostovaće u mitrovačkoj biblioteci do 22. decembra, a ulaz je besplatan.