Otkriveni zaraženi pilići u Bačincima

Sprečena je prodaja pilećeg mesa zaraženog salmonelom koje je otkriveno u privrednim društvima u okolini Šida i Žablja, potvrđeno je iz Veterinarske inspekcije. Cela količina mesa je blokirana i biće poslata na neškodljivo uklanjanje. Sumnja se da je B.Đ., star 30 godina, iz okoline Žitišta od 29.,oktibra do 6.,novembra ove godine sa svoje farme prodao oko 9.000 tovnih pilića. Protiv odgovornog u poslovanju hranom preduzete su odgovarajuće aktivnosti radi sprečavanja mogućeg ugrožavanja zdravlja ljudi. Određeno mu je zadržavanje do 48 sati.

Prilikom redovne kontrole objekta “Superior Foods” u Bačincima, Veterinarska inspekcija za Sremski okrug otkrila je određenu količinu pilećeg mesa bez odgovarajuće prateće dokumentaciije. Nakon toga je utvrđeno, kako tvrde u inspekciji, da se radi o mesu zaraženom salmonelom.

U “Superior Foods-u” nadležni tvrde da su meso kupili od prodavca iz Žitišta, količinu od 3 kamiona ili 7000 komada pilića i nisu znali da se radi o pilećem mesu koje je zaraženo. Pritom nije imalo ni potrebnu dokumentaciju.

Pilići zaraženi salmonelom pronađeni su i u Žablju, a prema zvaničnom policijskom saopštenju, osumnjičeni B.Đ. iz okoline Žitišta, zbog sumnje da je prodao 9.000 tovnih pilića, zaraženih, po nalogu osnovnog javnog tužioca, zadržan je do 48 sati i uz krivičnu prijavu biće priveden tužilaštvu u Zrenjaninu. Građani na pojavu ove informacije reaguju zabrinuto, ali se nadaju da su nadležni organi svoj deo posla odradili u potpunosti i da su rizične situaciije izbegnute.

U Ministarstu za poljoprivredu zadovoljni su brzom i efikasnom reakcijom nadležnih u sistemu koji su sprečili dalju prodaju celokupne količine mesa, koja nije dospela na tržiše i koja će biti uklonjena na neškodljiv način. Najvažnije je da je sprečena mogućnost ugrožavanja zdravlja ljudi.