Integralna proizvodnja i u Rumi

Poljoprivredna stručna služba u Rumi organizovala je manifestaciju “Rumski ceger” koja predstavlja završnu aktivnost ovogodišnjeg projekta “Unapređenje konkurentnosti malih poljoprivrednih proizvođača”. Cilj projekta je uvođenje koncepta integralne proizvodnje. Opština Ruma je finansijski podržala ovaj projekat koji se zalaže za proizvodnju zdravih poljoprivrednih proizvoda sa što minimalnijim korišćenjem pesticida.

Na manifestaciji “Rumski ceger” u PSS u Rumi okupili su se proizvođači koji žele da uđu u projekat integralne proizvodnje. Uz minimalnu upotrebu sredstava za zaštitu bilo u plasteničkoj proizvodnji ili ne svoje proizvode predstavili su i voćari i povrtari.

Proizvođači koji uđu u program integralne proizvodnje biće praćeni od strane PSS-a, a moraće da vode matičnu knjigu biljne proizvodnje, evidenciju o upotrebi sredstava kako bi dobili logo “Rumski ceger” koji je znak za ispravnost njihovih proizvoda.

Proizvođači meda i vina su najzainteresovaniji za projekat integralne proizvodnje. Pored proizvođača, manifestaciju “Rumski ceger” su svojim proizvodima oplemenili i ručno oslikane flaše, ekološki cegeri i mnoge druge radinosti.