Deca migranti u školskoj klupi

Na teritoriji šidske opštine su od polovine septembra u školske klupe sela i deca migranata. U pojedinim naseljenim mestima ova pojava je izazvala negodovanje građana koji su bili protiv toga da se deca migranata uključe u naš školski sistem. Danas se stvari drugačije tumače.

Iz neformalnog razgovora sa decom migrantima, ekipa Sremske televizije je došla do saznanja da su se ona veoma radovala polasku u školu, te i da su se sa lakoćom uklopila u druženju i radu sa našom decom. Naša deca su, takođe, sa osmehom prihvatila činjenicu da se u njihove školske klupe nalaze drugari iz dalekih zemalja.

U OŠ “Filip Višnjić” u Moroviću nastavu verno prate, pored naše dece, i deca migranti. Nastava je sada modernizovana, kako bi interakcija na časovima bila obostrana. Ovakav vid nastave se njima naročito dopada, ali i našim učenicima, jer se svakodnevno susreću sa interesantnim novinama.

Školu sada drugačije ne bi mogli da zamisle ni učenici, a ni nastavnici. Uključivanje dece migranata u naš obrazovni sistem je ono što je i nedostajalo, kako bi, kroz učenje i druženje, naša deca upoznala drugu kulturu, ali i obrasce ponašanja karakteristične za određene zemlje.

Sa decom migrantima se komunicira, pre svega, na engleskom i srpskom jeziku, ali kad komunikacija zaškripi, sporazumevanje se podvrgava pantomimi. Takav način sporazumevanja i druženja čini da boravak u školi bude lepši, te se sa nestrpljenjem očekuje novi školski dan.